Продукти:
250 г. бяло брашно
50 г. пълнозърнесто ръжено брашно
3 с. л. овесени ядки
1 с. л. разтопено краве масло
1 к. л. сол
1 к. л. захар
12 г. мая
50 мл. хладка вода
130 мл. тъмна бира
Приготвяне:
- Маята се размива във водата и се оставя да престои, докато образува мехурчета.
- В купа се слага бялото, ръженото брашно, овесените ядки и се разбърква добре.
- Добавя се солта, захарта, кравето масло, маята, бирата и се замесва меко еластично тесто.
- Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се премесва отново и се оформя на топка.
- Поставя се върху тава застлана с хартия за печене, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса отново.
- С остър нож се правят четири разреза по повърхността на хляба.
- Пече се в предварително загряна на 220°С фурна за 10 минути, след което се намалява на 200°С и се пече още 20-25 минути.
- Готовия хляб се оставя да се охлади върху решетка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар