петък, 21 октомври 2016 г.

Октопод по галисийски



Продукти:

1 октопод 

500 г. картофи
зехтин
червен пипер
лют червен пипер
дафинов лист
едра морска сол 

Приготвяне:

  • Октопода се измива и се оставя във фризер най-малко 24 часа. Изважда се и се оставя да се размрази на стайна температура.
  • На котлон се слага тенджера с вода и дафиновият лист. Когато водата заври октопода се хваща за главата и се потапя в нея, изважда се и след като водата заври отново пак се потапя. Това се повтаря три пъти за да не стане жилав и да не падне кожата по време на варенето.
  • Вари се на средно силен огън около 40-45 минути, или докато месото се пробожда лесно с нож. 
  • Сварения октопод се оставя да престои в топлата вода за 10 минути, след това се изважда и се нарязва на парчета.
  • В същата водата, в която се е варил октопода се сваряват картофите.
  • В дървена чиния се нареждат нарязаните на шайби картофи и върху тях парчетата октопод.
  • Накрая се полива със зехтин и се поръсва с червен пипер и сол.


Няма коментари:

Публикуване на коментар