четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Тортата на баба Радка

Запретвайте ръкави, защото е време за една невероятно вкусна торта с неустоим домашен крем и много орехи!





Продукти

 за блата:

7 яйца
1 и 1/2 ч. ч. захар
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч. л. течна ванилия

за млечния крем:

500 мл. прясно мляко
50 г. брашно
2 ч. л течна ванилия

за масления крем:

190 г. краве масло на стайна температура
1 ч. ч. пудра захар

за захарния сироп:

1 ч. ч.  вода
1 ч. ч. захар

орехи за украса




Приготвяне:

  • В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта, докато се получи пухкава смес и се добавя ванилията. След това постепенно лъжица по лъжица се добавя пресятото с бакпулвера  брашно.
  • Сместа се разделя за две части и всяка се изсипва във форма намазана с масло и поръсена с малко брашно.
  • Пече се в умерена фурна.
  • Прясното мляко се слага на огъня и след като заври, към него се добавя брашното размито с малко вода и ванилията.
  • Сместа се бърка непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти.
  • Така приготвения крем се оставя да се охлади.
  • В купа се разбива маслото с пудрата захар, докато се получи пухкав крем.
  • Към масления крем се добавя постепенно лъжица по лъжица изстиналият млечен крем.
  • От водата и захарта се сварява сироп, който трябва да поври 4-5 минути.
  • Изстиналия блат се слага в подходяща чиния, напоява се с половината от топлия сироп и се намазва с част от крема.
  • Слага се вторият блат и отново се напоява със сироп.
  •  С останалия крем тортата се намазва отгоре и отстрани и се заглажда.
  • Украсява се със смлени орехи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар