Продукти
за блата:
7 яйца
1 и 1/2 ч. ч. захар
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч. л. течна ванилия
за млечния крем:
500 мл. прясно мляко
50 г. брашно
2 ч. л течна ванилия
за масления крем:
190 г. краве масло на стайна температура
1 ч. ч. пудра захар
за захарния сироп:
1 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
орехи за украса
Приготвяне:
- В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта, докато се получи пухкава смес и се добавя ванилията. След това постепенно лъжица по лъжица се добавя пресятото с бакпулвера брашно.
- Сместа се разделя за две части и всяка се изсипва във форма намазана с масло и поръсена с малко брашно.
- Пече се в умерена фурна.
- Прясното мляко се слага на огъня и след като заври, към него се добавя брашното размито с малко вода и ванилията.
- Сместа се бърка непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти.
- Така приготвения крем се оставя да се охлади.
- В купа се разбива маслото с пудрата захар, докато се получи пухкав крем.
- Към масления крем се добавя постепенно лъжица по лъжица изстиналият млечен крем.
- От водата и захарта се сварява сироп, който трябва да поври 4-5 минути.
- Изстиналия блат се слага в подходяща чиния, напоява се с половината от топлия сироп и се намазва с част от крема.
- Слага се вторият блат и отново се напоява със сироп.
- С останалия крем тортата се намазва отгоре и отстрани и се заглажда.
- Украсява се със смлени орехи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар