понеделник, 7 ноември 2016 г.

Рангелова пита




Продукти:

900 г. брашно
5 яйца
100 г. разтопена мас
250 мл. вода
30 г. мая
1 с. л. захар
1 с. л. сол
1 жълтък за намазване

Приготвяне:

  • Маята се размива със 100 мл. хладка вода, захарта, малко брашно и се оставя да втаса.
  • Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. В него се слагат разбитите с останалата вода яйца, солта и маята.
  • Меси се с напоени в мазнина ръце, докато мазнината се поеме от тестото.
  • Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
  • Тестото се слага в намаслена тава и се оформя пита, която се украсява в средата с малка кръгла питка, а около нея ограда от усукано тесто, което не трябва да се съединява.
  • Оставя се на топло да втаса втори път, след което се набожда с вилица и се намазва със жълтък.
  • Питата се пече в силна фурна, докато получи златиста коричка, след което се пече на умерена до готовност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар