вторник, 13 март 2018 г.

Кайлъшка закуска



Продукти:

за закваската:

200 г. брашно
120 мл. вода
12,5 г. мая


  • Маята се размива във водата с щипка захар, малко брашно и се оставя да престои, докато образува мехурчета.
  • Към пресятото брашно се добавя маята и се омесва гладко и еластично тесто.
  • Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

за тестото:

закваската
300 г. брашно
120 г. вода
12,5 г. мая
35 г. захар
1 ч. л. сол
40 мл. олио


за плънката:

8 дебърцини
4 с. л. пържен домат от консерва
1 домат
кашкавал
чубрица
шарена сол

магданоз

  • От продуктите за тестото се замесва тесто, като маята предварително е размита във водата.
  • От тестото се оформя топка, поставя се в купа и се покрива с кърпа.
  • Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 8 топки.
  • Всяка топка се разточва в овална форма с дебелина около 3-4 мм.
  • Поставят се в тава застлана с хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
  • Намазват се с пърженият домат, в средата се поставя по един дебърцин, като се притиска леко в тестото.
  • Поръсват се с нарязан на кубчета домат, чубрица, шарена сол, магданоз и настърган кашкавал.
  • Пекат се в предварително загряна на 180°С фурна около 10-15 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар