петък, 2 март 2018 г.

Ръжена питка



Продукти:

530 г. ръжено брашно
25 г. мая
350 мл. хладка вода
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
2 с. л. кафява захар

Приготвяне:

  • Маята се размива в малко вода, 1 ч. л. брашно, щипка захар и се оставя да престои, докато образува мехурчета.
  • В брашното се прави кладенче и в него се слагат солта, захарта, олиото, маята и останалата вода.
  • Омесва се гладко, еластично тесто и се оставя да втаса.
  • Втасалото тесто се премесва, оформя се на топка и леко се разточва.
  • Поставя се върху тава застлана с хартия за печене, покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса.
  • С остър нож се правят няколко разреза по повърхността на питката.
  • Пече се 10 минути в предварително загряна на 220°С фурна, в която се слага купичка с вода.
  • След това температурата се намалява на 200°С и се пече още около 40 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар