неделя, 7 април 2019 г.

Пържен калкан с орехов сос



Продукти:

1 калкан
брашно за паниране на риба

за ореховия сос:

1/2 ч. орехи
1/2 филия черен хляб
4 ск. чесън
3 с. л. олио
2 с. л. оцет

Приготвяне:

  • Рибата се почиства, измива и се нарязва на ивици с дебелина около 1 1/2– 2 см. 
  • Поръсва се със сол и се оставя да престои около 15–20 минути.
  • Парчетата риба се овалват в брашно и се пържат в сгорещено олио до златисто.
  • За приготвянето на соса  в чопъра се слагат орехите, обелените скилидки чесън, предварително накисната и изстискана филия хляб, олиото, оцета и всичко се смила до получаване на хомогенна смес.
  • Сместа подправя със сол на вкус и се разрежда с малко вода, докато се получи умерено гъст сос.
  • Изпържената риба се поднася с ореховия сос и резенчета лимон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар