неделя, 7 април 2019 г.

Миди с фенел



Продукти:

1.5 кг. черни миди
1/2 гл. лук
2 ск. чесън
1 гл. фенел
1/3 ч. ч. пържен домат
30 мл. мастика
2/3 ч. ч. бульон от мидите
зехтин
копър

Приготвяне:

  • Мидите се поставят в купа със студена вода и малко морска сол за няколко часа, за да се пречистят от пясъка.
  • Под течаща вода с нож се остъргват черупките и се премахват полепналите по тях '' мустаци''.
  • Спуканите и отворени миди, които при допир не се прибират се изхвърлят.
  • Мидите се прехвърлят в тенджера с малко вода и се задушават под капак, докато се отворят.
  • В сгорещен зехтин се запържва нарязания на ситно лук.
  • Към него прибавя нарязания на ивици фенел и наситнения чесън.
  • След като зеленчуците омекнат се изсипва мастиката и се фламбира.
  • Добавя се домата, бульона от мидите и се оставя да къкри 5-10 минути на слаб огън.
  • Малко преди ястието да е готово се добавят почистените от черупките миди, поръсва се с копър и се сваля от огъня.



Няма коментари:

Публикуване на коментар