Продукти:
за тестото:
500 г. брашно
250 мл. вода
50 мл. бяло вино
25 г. мая
50 мл. зехтин
10 г. сол
1 яйце за намазване
за плънката:
1гл. лук
1-2 ск. чесън
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
240 г.риба тон от консерва
2 твърдо сварени яйца
5 домата
3-4 с. л. зехтин
Приготвяне:
- Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат размита в хладка вода мая, зехтина, солта и бялото вино.
- Омесва се меко,еластично тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
- Втасалото тесто се намесва отново, покрива се с кърпа и се оставя да втаса още веднъж.
- За приготвянето на плънката в тиган се загрява малко мазнина и се запържва нарязаният на ситно лук, докато стане прозрачен.
- Добавят се нарязаните на кубчета чушки и чесъна и се запържва 4-5 минути.
- Прибавят се почистените от люспите, семената и нарязани на дребно домати.
- Сместа се задушава около 10-15 минути, като се разбърква от време на време.
- Сваля се от огъня, добавят се нарязаните яйца, отцедената риба, сол на вкус и се разбърква добре.
- Тестото се разделя на две топки, като едната се оставя по-голяма. По желание се отделя малко тесто за декорация.
- По-голямата топка се разточва и се слага в тавата(28 х 38 см.) в която ще се пече, така че краищата да излизат извън тавата.
- Върху нея равномерно се разпределя изстиналата плънка.
- Покрива се с втората кора и се запечатва с краищата на долната кора, които се прегъват навътре.
- Намазва се с разбито яйце и се набожда с вилица, за да не се надуе при печенето.
- Пече се в предварително загряна на 180°С фурна около 35-40 минути.
* Източник: Cocina Familiar
Няма коментари:
Публикуване на коментар