петък, 11 август 2017 г.

Баница с риба тон по галисийски




Продукти:

за тестото:

500 г. брашно
250 мл. вода
50 мл. бяло вино
25 г. мая
50 мл. зехтин
10 г. сол

1 яйце за намазване

за плънката:

1гл. лук
1-2 ск. чесън
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
240 г.риба тон от консерва
2 твърдо сварени яйца
5 домата
3-4 с. л. зехтин

Приготвяне:

  • Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат размита в хладка вода мая, зехтина, солта и бялото вино.
  • Омесва се меко,еластично тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
  • Втасалото тесто се намесва отново, покрива се с кърпа и се оставя да втаса още веднъж.
  • За приготвянето на плънката в тиган се загрява малко мазнина и се запържва нарязаният на ситно лук, докато стане прозрачен.
  • Добавят се нарязаните на кубчета чушки и чесъна и се запържва 4-5 минути.
  • Прибавят се почистените от люспите, семената и нарязани на дребно домати.
  • Сместа се задушава около 10-15 минути, като се разбърква от време на време.
  • Сваля се от огъня, добавят се нарязаните яйца, отцедената риба, сол на вкус и се разбърква добре.
  • Тестото се разделя на две топки, като едната се оставя по-голяма. По желание се отделя малко тесто за декорация.
  • По-голямата топка се разточва и се слага в тавата(28 х 38 см.) в която ще се пече, така че краищата да излизат извън тавата.
  • Върху нея равномерно се разпределя изстиналата плънка.
  • Покрива се с втората кора и се запечатва с краищата на долната кора, които се прегъват навътре.
  • Намазва се с разбито яйце и се набожда с вилица, за да не се надуе при печенето.
  • Пече се в предварително загряна на 180°С фурна около 35-40 минути.


* Източник: Cocina Familiar 



Няма коментари:

Публикуване на коментар