събота, 25 април 2020 г.

Чийзкейк с тиква



Продукти:

за блата:

200 г. бисквити
80 г. краве масло

за пълнежа:

700 г. крема сирене
50 мл. сметана за разбиване
300 г. пюре от печена тиква
200 г. кафява захар
5 яйца размер М
1 к. л. канела
щипка индийско орехче

за карамеления сос:

80 г. захар
100 мл. сметана за разбиване
50 г. краве масло

ядки от орехи за украса

Приготвяне:

  • Бисквитите се смилат в блендер и се смесват с разтопеното краве масло.
  • Форма с падащо дъно с диаметър 23 см. се намазва с краве масло.
  • Бисквитената смес се разпределя равномерно във формата, като леко се притиска и се оставя в хладилник, докато стегне.
  • За приготвянето на пълнежа в купа се слага крема сиренето, сметаната, захарта, канелата, индийското орехче и се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
  • След това при непрекъснато разбъркване едно по едно се добавят яйцата и накрая пюрето от тиква.
  • Получената смес се изсипва върху бисквитения блат.
  • Пече се в предварително загряна на 160°С фурна около 1 час.
  • Фурната се изключва и без да се отваря чийзкейка се оставя да престои вътре 2 часа.
  • След това се изважда и се оставя да се охлади напълно на стайна температура.
  • Чийзкеика се покрива с фолио и се оставя в хладилник за една нощ.
  • За приготвянето на карамеления сос в малка тенджерка се карамелизира захарта.
  • Към нея се добавя сметана, кравето масло и се  разбърква непрекъснато, докато соса леко се сгъсти.
  • Сваля се от огъня и се оставя да се охлади напълно на стайна температура.
  • Чийзкейка се намазва с карамеления сос и се украсява с ядки от орехи.


* Рецептата е адаптирана от тук
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар