понеделник, 18 юни 2018 г.

Обърнат сладкиш с ананас




Продукти:

за карамела:

160 г. кафява захар
55 г. краве масло

ананас

за тестото:

195 г. брашно
140 г. захар
115 г. краве масло на стайна температура
2 яйца
120 мл. прясно мляко
1 ч. л. течна ванилия
1/4 ч. л. сол
15 г. бакпулвер

Приготвяне:

  • На среден огън в тиган с незалепващо покритие се разтопява кравето масло и кафявата захар.
  • Когато сместа се карамелизира се изсипва в тава с диаметър 26 см.
  • Разпределя се равномерно и отгоре се нарежда нарязания на парчета ананас.
  • Брашното се пресява и се смесва с щипка сол и бакпулвера.
  • Кравето масло се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем.
  • Един по един се добавят жълтъците и ванилията.
  • Постепенно се прибавят брашното и прясното мляко, като се редуват.
  • Накрая се добавят белтъците, разбити на сняг със щипка сол.
  • Тестото се изсипва върху ананаса и с помощта на шпатула се заглажда.
  • Пече се в предварително загряна на 180°С фурна около 40-45 минути, докато забита в средата клечка излезе суха.
  • След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 10-15 минути, и се обръща върху чиния, така че ананаса да остане отгоре.
* Рецептата е адаптирана от тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар