Продукти:
400 г. брашно
240 мл. топла вода
12 г. мая
4 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1-2 стръка мащерка
15-16 маслини
Приготвяне:
- Маята се размива във водата, заедно със захарта, малко брашно и се оставя да втаса.
- Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
- В него се слагат солта, зехтина, шупналата мая, мащерката и се замесва гладко и еластично тесто.
- Тестото се разстила, върху него равномерно се разпределят нарязаните маслини и се прегъва няколко пъти.
- Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
- От втасалото тесто се оформят питки, които се поръсват с брашно и се поставят в тава застлана с хартия за печене.
- Покриват се с кърпа и отново се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
- Пекат се на 180°С около 15-20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар