Продукти:
400 г. брашно интеграл
320 г. активен квас
240 мл. хладка вода
5 г. мая
10 г. сол
Приготвяне:
- В подходящ съд се смесват 30 г. квас, 160 г. брашно и 160 мл. минерална вода и се оставя да се активира 12 часа на стайна температура. 30 г. квас се отделя и се съхранява в хладилник за следваща употреба.
- От всички продукти се замесва тесто, като маята предварително е размита в малко вода.
- От тестото се оформя топка, поставя се в намазнена купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се премесва отново върху набрашнена повърхност.
- Поставя се върху тава покрита с хартия за печене и се оформя по желание.
- Покрива се с кърпа и отново втасва, докато удвои обема си.
- С остър нож се правят няколко разреза по повърхността на хляба.
- Пече се 10 минути в предварително загряна на 240°С фурна, в която се слага купичка с вода, намалява се на 200°С и се пече още 20-25 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар