неделя, 9 юли 2017 г.

Хляб с квас



Продукти:

400 г. брашно интеграл
320 г. активен квас
240 мл. хладка вода
5 г. мая
10 г. сол

Приготвяне:

  • В подходящ съд се смесват 30 г. квас, 160 г. брашно и 160 мл. минерална вода и се оставя да се активира 12 часа на стайна температура. 30 г. квас се отделя и се съхранява в хладилник за следваща употреба.
  • От всички продукти се замесва тесто, като маята предварително е размита в малко вода.
  • От тестото се оформя топка, поставя се в намазнена купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се премесва отново върху набрашнена повърхност.
  • Поставя се върху тава покрита с хартия за печене и се оформя по желание.
  • Покрива се с кърпа и отново втасва, докато удвои обема си.
  • С остър нож се правят няколко разреза по повърхността на хляба.
  • Пече се 10 минути в предварително загряна на 240°С фурна, в която се слага купичка с вода, намалява се на 200°С и се пече още 20-25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар