Продукти:
125 г. брашно
4 яйца
200 г. захар
1 ч. л. ванилия
1 к. л. кора от лимон
200 мл. сметана
5 бр. киви
Приготвяне:
- Фурната се загрява предварително на 180°С.
- Разделят се белтъците от жълтъците.
- Белтъците се разбиват на сняг с 50 г. захар и към тях се прибавят жълтъците разбити с още 50 г. захар.
- Постепенно към яйчената смес се добавя пресятото брашно и лимоновата кора.
- Сместа се изсипва в тава с диаметър 22 см, предварително помазана с масло и поръсена с брашно.
- Пече се около 25 минути.
- След като се извади от фурната блата се оставя да се охлади върху решетка.
- Сметаната се разбива на сняг с 25 г. захар и ванилията, изсипва се в кухненски пош и се оставя в хладилник.
- за приготвянето на сиропа: 150 мл. вода и 75 г. захар се варят около 5-6 минути и накрая се добавят няколко капки лимонов сок.
- Изстиналият блат се разрязва хоризонтално на две части.
- Първия блат се напоява с половината от сиропа, шприцова се сметаната и върху нея се поставя нарязаното киви.
- Поставя се другият блат, който също се напоява със сироп и се покрива с останалото киви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар