вторник, 9 февруари 2021 г.

Фокача с аншоа и чери домати




Продукти:


за кваса:

165 г. брашно

100 мл. вода
5 г. мая
1 ч. л. захар


  • Маята се размива във вода заедно със захарта, щипка брашно и се оставя, докато образува мехурчета.
  • Към брашното се добавя активираната мая и се омесва гладко и еластично тесто.
  • Покрива се с кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си.


за тестото:


кваса

450 г. брашно
260 мл. вода
20 г. мая
10 г. сол
50 мл. зехтин


за гарниране:


40 мл. зехтин

чери домати
аншоа от консерва
риган
едра сол


  • В пресятото брашното се прави кладенче и в него се слагат солта, зехтина и размитата във водата мая.
  • Добавя се кваса и се замесва меко леко лепнещо тесто.
  • Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си.
  • Втасалото тесто се премесва и се разстила в тава с размер 28х 38 см. предварително покрита с хартия за печене.
  • Тестото се намазва с половината от зехтина за гарниране, набожда се с пръсти и се оставя да втаса до удвояване на обема.
  • Върху втасалото тесто се разпределят разполовените чери домати, аншоата, поръсва се с риган, едра сол и се слага да се пече в предварително загряна на 200°С фурна около 20 минути или докато придобие златист цвят.
  • Малко преди да се извади от фурната се поръсва с останалия зехтин.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар