Продукти:
за кваса:
165 г. брашно
100 мл. вода
5 г. мая
1 ч. л. захар
- Маята се размива във вода заедно със захарта, щипка брашно и се оставя, докато образува мехурчета.
- Към брашното се добавя активираната мая и се омесва гладко и еластично тесто.
- Покрива се с кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си.
за тестото:
кваса
450 г. брашно
260 мл. вода
20 г. мая
10 г. сол
50 мл. зехтин
за гарниране:
40 мл. зехтин
чери домати
аншоа от консерва
риган
едра сол
Вижте още риган
едра сол
- В пресятото брашното се прави кладенче и в него се слагат солта, зехтина и размитата във водата мая.
- Добавя се кваса и се замесва меко леко лепнещо тесто.
- Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си.
- Втасалото тесто се премесва и се разстила в тава с размер 28х 38 см. предварително покрита с хартия за печене.
- Тестото се намазва с половината от зехтина за гарниране, набожда се с пръсти и се оставя да втаса до удвояване на обема.
- Върху втасалото тесто се разпределят разполовените чери домати, аншоата, поръсва се с риган, едра сол и се слага да се пече в предварително загряна на 200°С фурна около 20 минути или докато придобие златист цвят.
- Малко преди да се извади от фурната се поръсва с останалия зехтин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар