събота, 18 април 2020 г.

Домашен хляб с квас



Продукти:

за кваса:

30 г. квас
160 мл. вода
160 г. брашно

за тестото:

320 г. активен квас
240 мл. хладка вода
400 г. брашно
50 г. брашно от лимец
11 г. сол

Приготвяне:

  • Вечерта се смесват 30 г. квас с 160 мл. вода и се разбърква добре.
  • Добавят се 160 г. брашно разбърква се добре и купата се покрива със стреч фолио.
  • На следващият ден 30 г. от кваса се отделят за следваща употреба.
  • Останалият квас се смесва с водата и се разбърква добре.
  • Добавят се двата вида брашно и солта.
  • Замесва се лепнещо тесто, като се разтяга и сгъва.
  • Тестото се слага в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  • Втасалото тесто се изсипва върху плот, разтяга се и се сгъва няколко пъти и се оформя на топка.
  • Слага се в набрашнена купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  • След това тестото се слага в тава покрита с хартия за печене.
  • Пече се в предварително загряна на 220°С  фурна, докато се зачерви, след това се намалява на 180°С  и се пече до готовност.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар