понеделник, 13 април 2020 г.

Великденска мона




Продукти:

за кваса:

80- 100 г. бяло брашно
10 г. мая
60 мл. вода

за тестото:

400- 440 г. бяло брашно
10 г. мая
3 яйца
140 г. захар
80 мл. олио
щипка сол
15 мл. вода от портокалов цвят
настъргана кора от 1 лимон

за украса:

1 яйце за намазване
цветни пръчици 
сварени яйца
захар

Приготвяне:

  • За приготвянето на кваса вечерта се смесват размитата в хладка вода мая и брашното.
  • Оформя се топка, слага се в подходящ съд и се покрива с капаче.
  • На следващия ден за приготвянето на тестото брашното се пресява в купа.
  • Към него се добавя натрошената мая, кваса, леко разбитите яйца, захарта, олиото, водата от портокалов цвят, солта, и лимоновата кора.
  • Меси се около 8- 10 минути със спираловидните бъркалки на миксера.
  • Тестото, което трябва да лепи се поставя в намазнена купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  • След това се разделя на две еднакви по големина топки, като малко от тестото се запазва за декорация.
  • Всяка топка се оформя с намазнени ръце, като геврек върху тава покрита с хартия за печене.
  • Слагат се сварените яйца и се украсява със запазеното тесто.
  • Покриват се с кърпа и се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
  • Намазват се с яйце и се поръсват с пръчици и захар.
  • Пекат се в предварително загряна на 175С° фурна около 15- 20 минути.
* Рецептата е адаптирана от тук



Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар