Продукти:
за кваса:
80- 100 г. бяло брашно
10 г. мая
60 мл. вода
за тестото:
400- 440 г. бяло брашно
10 г. мая
3 яйца
140 г. захар
80 мл. олио
щипка сол
15 мл. вода от портокалов цвят
настъргана кора от 1 лимон
за украса:
1 яйце за намазване
цветни пръчици
сварени яйца
захар
Приготвяне:
- За приготвянето на кваса вечерта се смесват размитата в хладка вода мая и брашното.
- Оформя се топка, слага се в подходящ съд и се покрива с капаче.
- На следващия ден за приготвянето на тестото брашното се пресява в купа.
- Към него се добавя натрошената мая, кваса, леко разбитите яйца, захарта, олиото, водата от портокалов цвят, солта, и лимоновата кора.
- Меси се около 8- 10 минути със спираловидните бъркалки на миксера.
- Тестото, което трябва да лепи се поставя в намазнена купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- След това се разделя на две еднакви по големина топки, като малко от тестото се запазва за декорация.
- Всяка топка се оформя с намазнени ръце, като геврек върху тава покрита с хартия за печене.
- Слагат се сварените яйца и се украсява със запазеното тесто.
- Покриват се с кърпа и се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
- Намазват се с яйце и се поръсват с пръчици и захар.
- Пекат се в предварително загряна на 175С° фурна около 15- 20 минути.
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар