петък, 27 март 2020 г.

Великденска мона



Продукти:

3 яйца размер М
550 г. (500 г.) бяло брашно
80 мл. олио
120 г. захар
25 г. мая
80 мл. хладко прясно мляко
1 ч. л. вода от портокалов цвят
настъргана кора от 1 лимон

яйце за намазване
5 сварени яйца
цветни пръчици

Приготвяне:

  • Маята се размива в прясното мляко.
  • В купа се смесват прясното мляко, олиото, захарта, яйцата и леко се разбива.
  • Добавя се водата от портокалов цвят, лимоновата кора, пресятото брашно и се замесва тесто, което трябва да лепи.
  • Тестото се слага в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  • Тестото се разделя на 5 еднакви по големина топки.
  • Всяка се оформя, като геврек в средата се прави дупка и се слага сварено яйце.
  • Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
  • Намазват се с яйце, поръсват се с пръчици или захар и се пекат в предвавително загряна на 180°С фурна около 25- 30 минути.
  • На 10-15 минута, след като се зачервят се покриват с хартия за печене за да не загорят.

* Източник :Eva Romero

  Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар