Продукти:
560-570 г. брашно
200 мл. прясно мляко
12 г. мая
50 мл. хладка вода
2 яйца
2 с. л. олио
2 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. черен сусам
Приготвяне:
- Маята се размива във водата, с малко захар и щипка брашно и се оставя да шупне.
- Брашното се пресява и се разбърква със солта и сусама.
- В средата му се прави кладенче, в което се изсипва останалата захар, олиото, яйцето, единият белтък, маята и прясното мляко.
- Омесва се гладко и еластично тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса.
- Втасалото тесто се премесва, разстила се в намазнена тава и отново се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- Питката се намазва с останалия жълтък и се набожда с вилица.
- Пече се в силна фурна, докато получи златист загар, след това температурата се намалява на 180°С и се пече до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар