Продукти:
1 връзка аспержи
2 сварени яйца
за майонезата:
200 мл. олио
1 яйце
1 с. л. лук
1 с. л. горчица
1 с. л. лимонов сок
1/2 ч. л. сол
за винегрета:
1 с. л. лимонов сок
4 с. л. зехтин
1 к. л. горчица
1 с. л. лук
1 с. л. магданоз
1 с. л. каперси
1 щипка захар
1 щипка сол
черен пипер
Приготвяне:
- Всички продукти за майонезата се слагат в мерителна чаша в същата последователност.
- Разбива се с пасатор около 1 минута без да се отделя от дъното.
- Когато започне да се сгъстява пасатора се повдига плавно няколко пъти до получаване на еднородна смес.
- За приготвянето на винегрета в подходящ съд се смесват горчицата, захарта, солта, черния пипер, лимоновия сок, зехтина и разбърква до получаване на еднородна смес.
- Към тях се добавят нарязаните на ситно лук, магданоз и каперсите.
- Аспержите се измиват и се отрязва долната твърда част.
- Пускат се в подсолена вряща вода за 2- 3 минути.
- След това се отцеждат и се измиват под студена течаща вода.
- Жълтъците и белтъците се разделят и се намачкват с вилица.
- В центъра на подходяща чиния се изсипва майонезата.
- Върху нея се слагат аспержите и се поръсват с винегрета.
- Отгоре се слагат намачканите белтъци и жълтъци и се поръсва с черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар