четвъртък, 11 юни 2020 г.

Македонско кюфте на лук



Продукти:

за кюфтетата:

400 г. кайма
1/2 гл. пържен лук
1 яйце
1 с. л. галета
подправки за месо
магданоз

за овалване на кюфтетата:

1 с. л. брашно
1 с. л. галета

1/2 кг. лук
1 1/2 ч. л. червен пипер
45 г. ориз
1 домат
олио

Приготвяне:

  • 1/2 гл. лук се нарязва на ситно и се запържва в малко мазнина до златисто.
  • В купа се слага каймата, изстиналият запържен лук, яйцето, подправките за месо, нарязан на ситно магданоз, сол на вкус и се омесва добре.
  • Останалият лук се нарязва на полумесеци и се запържва в дълбок тиган, докато омекне.
  • Към него се добавя червения пипер, сол на вкус, ориза, около 100 мл. вода и се разбърква добре.
  • Покрива се с капак и се оставя да къкри на тих огън, докато водата се изпари.
  • От каймата се оформят 4 кюфтета, които се овалват в предварително смесените брашно и галета.
  • Задушеният лук се прехвърля в тава и върху него се слагат кюфтетата.
  • Върху всяко кюфте се слага парче домат и в тавата се долива вода до нивото на кюфтетата.
  • Ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина. 

* Рецептата е адаптирана от тук


Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар