Продукти:
за тестото:
250 г. брашно
50 г. филирани бадеми
1 ч. л. бакпулвер
1 к. л. канела
150 г. захар
120 г. краве масло
1 яйце
за плънката:
2 ябълки
1 с. л. краве масло
2 с. л. захар
2 с. л. стафиди
4 с. л. нарязани орехи
канела
Приготвяне:
- За приготвянето на плънката в тиган се загрява кравето масло.
- Добавят се обелените и нарязани ябълки, захарта, канелата, стафидите и орехите.
- Разбърква се, докато ябълките омекнат и се сваля от огъня.
- За приготвянето на тестото брашното се пресява в купа заедно с канелата и бакпулвера.
- Добавя се захарта, филираните бадеми, яйцето, нарязаното на кубчета кравето масло и се претрива, докато се получи смес с песъчлива консистенция.
- Форма с диаметър 20 см. се покрива с хартия за печене.
- Част от тестото се разпределя по дъното и стените на формата.
- След това се оставя да стегне в хладилник за 30 минути заедно с другата част от тестото.
- Върху охладеният блат се слагат ябълките и върху тях се накъсва на малки парчета останалата част от масленото тесто.
- Пече се в предварително загряна на 180°С фурна около 35 минути.
- След като сладкиша се извади от фурната се поръсва с пудра захар.
Рецептата е адаптирана от тук
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар