Продукти:
1 пъстърва
1/4 праз лук
сурови бадеми
75 мл. бяло вино
25 г. краве масло
черен пипер
за соса:
100 г. киселец
1 с. л. лимонов сок
50 мл. рибен бульон
25 г. краве масло
250 мл. сметана
сол
Приготвяне:
- За приготвянето на соса в загряното масло се запържва нарязания на ситно киселец.
- Добавя се лимоновия сок, бульона, сметаната и сол на вкус.
- Оставя се да къкри на тих огън, докато соса се сгъсти и се сваля от огъня.
- Пъстървата се почиства от вътрешностите, измива се и се подсушава.
- В подходящ съд се вари бялото вино за около 2 минути.
- Към него се добавя кравето масло, сол и черен пипер на вкус.
- Разбърква се добре и се сваля от огъня.
- Рибата се намазва с получения сос и се слага в тава покрита с хартия за печене.
- Около нея се слага праза нарязан на шайби, бадемите и се полива с станалата смес от бялото вино и маслото.
- Пече се в предварително загряна на 220°С фурна около 20 минути.
- Изпечената риба се сервира със соса от киселец.
Няма коментари:
Публикуване на коментар