петък, 19 юни 2020 г.

Пъстърва със сос от киселец




Продукти:

1 пъстърва
1/4 праз лук
сурови бадеми
75 мл. бяло вино
25 г. краве масло
черен пипер

за соса:

100 г. киселец
1 с. л. лимонов сок
50 мл. рибен бульон
25 г. краве масло
250 мл. сметана
сол

Приготвяне:

  • За приготвянето на соса в загряното масло се запържва нарязания на ситно киселец.
  • Добавя се лимоновия сок, бульона, сметаната и сол на вкус.
  • Оставя се да къкри на тих огън, докато соса се сгъсти и се сваля от огъня.
  • Пъстървата се почиства от вътрешностите, измива се и се подсушава.
  • В подходящ съд се вари бялото вино за около 2 минути.
  • Към него се добавя кравето масло, сол и черен пипер на вкус.
  • Разбърква се добре и се сваля от огъня.
  • Рибата се намазва с получения сос и се слага в тава покрита с хартия за печене.
  • Около нея се слага праза нарязан на шайби, бадемите и се полива с станалата смес от бялото вино и маслото.
  • Пече се в предварително загряна на 220°С  фурна около 20 минути.
  • Изпечената риба се сервира със соса от киселец.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар