понеделник, 30 март 2020 г.

Рогчета- Звездев



Продукти:

500 г. брашно
120 мл. хладка вода
100 г. краве масло
4 с. л. кисело мляко
12 г. мая
1 яйце
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за плънката:

1 яйце
100- 150 г. сирене

жълтък за намазване

Приготвяне:

  • Маята се разтваря във водата заедно със захарта малко брашно, и се оставя да втаса.
  • Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
  • В него се слага солта, яйцето, киселото мляко и шупналата мая.
  • Замесва се меко и еластично тесто, като се добавя по малко от разтопеното краве масло.
  • Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
  • За приготвянето на плънката се смесват разбитото яйце и натрошеното сирене.
  • От тестото се оформят 10- 12 еднакви по големина топки.
  • Всяка се разточва в елипсовидна форма , поръсва се с част от плънката, навива се на руло и се оформя рогче.
  • Рогчетата се нареждат в тава покрита с хартия за печене, намазват се с масло и се оставят да втасат, докато удвоят обема си. 
  • Рогчетата се намазват с разбит жълтък и се пекат на 180°С около 20- 25 минути.
Вижте още

       

Няма коментари:

Публикуване на коментар