Продукти:
550 г. брашно
200 мл. прясно мляко
25 г. мая
100 мл. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
2 яйца
шпек салам
кашкавал
домат
шарена сол
Приготвяне:
- Маята се размива в топлото мляко заедно със захарта, 1 ч. л. брашно и се оставя да шупне.
- Яйцето, единият белтък, солта и олиото леко се разбиват с вилица.
- Получената смес се добавя към пресятото брашно и се омесва гладко и еластично тесто.
- Покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 10-12 топки.
- Всяка топка се разточва върху набрашнена повърхност.
- Във всяка се слага нарязан кашкавал, салам и се сгъва.
- Питките се оставят да втасат върху тава покрита с хартия за печене.
- След това се намазват с останалият жълтък разбит с малко прясно мляко.
- Върху всяка питка се слага нарязан на тънки шайби домат се поръсва с настърган кашкавал и шарена сол.
- Пекат се на 180°С около 20 минути.
Вижте още
Няма коментари:
Публикуване на коментар